Hur är det att jobba som projektingenjör på Bastec?

På Bastec arbetar flera projektingenjörer med våra egna BAS2-entreprenader i Malmöregionen. Men hur är det att vara nyanställd på Bastec? Vi frågade Magnus Adler och Stefan Johansson hur de har upplevt sin första tid här.

Båda har nu varit anställda på vår projektavdelning ungefär ett halvår. Stefan arbetade tidigare med drift och underhåll av kritiska system, t.ex. datorhallar och reservkraft. Han kände till BAS2, men hade inte jobbat aktivt med det. Magnus hade erfarenhet av BAS-installationer sedan flera år tillbaka och jobbade bland annat med konstruktion och programmering som projekt- och arbetsledare.

De hade alltså två ganska olika ingångar, vilket vi ser som enbart positivt, det ger oss både bredd och styrka som organisation.

Vad lockade er till Bastec?

Magnus: ”Jag ville få nya utmaningar och har jobbat med många olika system inom ventilation, styr och regler genom åren. Men jag fastnade för BAS2 och kände att det är det här jag vill hålla på med! Så jag sökte mig helt enkelt till Bastec.”

Stefan: ”Jag såg också det här som en ny utmaning, jag har alltid jobbat på andra sidan om DUC:en och sett till att allt har fungerat, det som DUC:en ska styra. Att kylmaskinen, ventilationsaggregaten, befuktare, reservkraftverket, osv. fungerar och går som de ska. Så jag vet precis hur de grejerna ska gå. Nu handlar det om hur jag ska programmera DUC:en, hur ska jag koda den här för att göra det jag vill att den ska göra? Det är det jag måste lära mig nu, och det ser jag som en rolig utmaning! Det är därför jag sökte det här jobbet, jag ville komma vidare.”

Stefan fortsätter: ”Det blir också mer och mer datoriserad styrning av olika funktioner som man jobbar med, den biten saknade jag, att knyta ihop alltihop. Jag hade kommit i kontakt med en del andra styrsystem som var mer branschspecifika, inriktade på datorhallsstyrning. Men jag hade också stött på BAS2 på ett par tidigare arbetsplatser och köpt en DUC av Bastec vid något tillfälle, så jag kände till det en del innan och tyckte det verkade bra.”

Vad tycker ni om Bastecs system för fastighetsautomation?

Stefan: ”Jag gillar verkligen Bastecs idé med BAS2, att det ska vara lättanvänt för den som håller på med det! Till exempel för den som är drifttekniker ute på en anläggning. Så är det inte alltid med andra, kanske mer kända system, som kanske är mer intresserade av att låsa upp kunder än att det ska vara lättanvänt… Ett system ska vara lätt att använda när det väl är på plats! Folk ska inte behöva vara rädda för det, det får inte vara för krångligt. Grejer är ju till för att användas!”

Magnus: ”Ja, BAS2 är ju verkligen ”peka-och-klicka”! Det är enkelt, överskådligt och du förstår funktionen. Det är inget som tar lång tid att visa vilken vaktmästare som helst! BAS2 är ett av de smidigare systemen att få igång, man kan följa allt i kod.”

Stefan igen: ”Man kan utan problem sälja in konceptet när man står där i ett fläktrum. Och det känns såklart bra.”

Hur upplever ni Bastec nu efter några månader?

Magnus: ”På Bastec finns det en väldigt bra struktur på arbetet och ett starkt kvalitetstänk! Allt ska ske enligt gällande byggnormer, allt ska uppfyllas, allt ska kunna följas upp, och det är väldigt bra. Något nytt för mig är också att projekt är så långa och välplanerade, man har lång framförhållning.”

Stefan: ”Annorlunda för mig personligen är att jag fått mycket mindre restid. Även om det såklart är resor till projekt så är det ändå ett välfungerande 8-5-jobb. Och det är skönt! Bastec har även ett fint kontor och det är bra att det inte är ”öppen planlösning”, alla har sitt eget rum.”

Vad har ni fått göra den första tiden?

Stefan: ”Jag fick Daniel som mentor och kom nästan direkt in i ett stort projekt han håller på med där jag främst har kommit att jobba med driftsättning. Och ett stort projekt till är på gång, så det rullar på och jag börjar komma in i det och lär mig efterhand. Det har inte blivit så mycket programmerande ännu, men det är helt okej, jag gillar att göra nytta och här får man lära sig i sin egen takt och introduktionen pågår så länge man behöver det.”

Magnus: ”För mig är det tvärtom, jag har nästan bara varit inne och jobbat på Bastecs kontor. Jag har Pontus som mentor, men eftersom jag hade jobbat med BAS2 redan innan så kunde jag köra igång med projekt själv redan från början. Jag kan service, felsökning och liknande, men däremot gäller det att börja jobba enligt Bastecs höga standard.”

Magnus fortsätter: ”För mig blev det en omställning att gå från att vara den som ”kan allt” och som är van att lösa problem på sitt eget sätt, till att vara den som behöver gå och fråga. Och att följa någon annans kalkyl, offert och hur det är bestämt att det ska se ut. Det gäller att kunna rätta in sig efter det.”

Hur tänker ni om framtiden, för branschen och för Bastec?

Magnus: ”När det gäller själva styrprogramvaran kör många idag på det grafiska, att det ska vara mycket ”lull-lull”. Man kan såklart höja lite i BAS2, och det är ju utvecklingsavdelningen redan på gång med, men i princip tycker jag man ska hålla det så enkelt som möjligt. Det viktiga är att funktionerna fungerar, inte att det blinkar och tutar.”

Stefan: ”När det gäller själva branschen så håller den på att förändras. Vilka är intresserade i framtiden av att gå in och implementera IT? Vilka kommer bli tillfrågade av fastighetsägare? Vilka är nästa generation installatörer? Driften till exempel tas idag mer och mer över av ”facility-management”-företag. Det kanske är dem vi borde vända oss till, de köper ju i sin tur in elektriker, osv. Kanske vill vi framöver även nå återförsäljare med en helt annan bakgrund, från IT-sidan, istället för elektriker- eller rörläggarbakgrund? Sånt kan man fundera över.”

Stefan fortsätter: ”Vårt intresse som företag är ju att vår produkt kommer ut. Ibland är det våra återförsäljare som säljer in BAS2, ibland är det vi själva. Men dessutom har alla på Bastec ett starkt kvalitetstänkande, vi vill att det ska bli bra och väl fungerande installationer oavsett vem som står bakom projektet! Kanske vi på Bastec i framtiden blir ännu mer av en supportorganisation för återförsäljare, så att den elektriker som behöver nåt vänder sig till oss, så kanske vi istället får börja resa runt mer i framtiden och hjälpa till på plats? Även om mycket i BAS2 också kan göras remote.”

Stefan fortsätter: ”Support är viktigt och där är ju Bastec redan väldigt starka! När man säljer in en produkt är det värt mycket att få veta: ”Vart vänder man sig när ett projekt kör fast, när tiden börjar ticka?!” Genom att fortsätta vara smidiga där så att återförsäljarna vet och känner att de kan vända sig till oss och att projektet kommer flyta på och bli klart i tid, då kommer de att välja oss! Det är produktionstiderna man kan göra något åt. Att kunna visa att det kanske kostar lite mer i inköpspris, men det kommer bli klart i tid! Ibland kan det löna sig att förtydliga att vi inte säljer färdiga billiga lösningar på löpande band, utan att det vi gör på Bastec är något annat, något betydligt mer, där support är en viktig bit.”

Andra som vill söka jobb här, hur bör de vara tycker ni?

Magnus: ”En driftig person, någon som är intresserad av att lära sig! Att ha ett intresse är viktigt, att kunna förstå funktioner. Det är också viktigare att förstå hur det funkar ute i verkligheten, än att stå med bok-exemplet och ställa in en kurva på ett värmesystem. Den kommer inte funka 80 % av gångerna, eftersom varje fastighet är unik! Man måste behovsanpassa det man gör, se vad som finns, vad man har att jobba med, hur fungerar det i just denna fastighet. Att hitta fallgroparna, det lär man sig bara av erfarenhet.”

Stefan: ”Sen tror jag att man ska vara kommunikativ. Kunskap är till för att delas, då gör den mest nytta! Att man själv har högt i tak, kan diskutera saker, inte skämmas för att fråga. Om ett problem dyker upp så löser man det ihop, då blir det roligt att arbeta! Man behöver även acceptera att man är olika och kommer in med olika bakgrund, man tänker olika. Det blir en styrka, för man kan göra saker på så många olika sätt. Det märker jag här på Bastec, alla har olika infallsvinkel, så jag får alltid tre svar på samma fråga, men alla är rätt!”

Magnus avslutar: ”Ja, outside the box-tänket är bra. Att inte bara köra på som man alltid har gjort.”


Tack till Magnus Adler och Stefan Johansson.
Intervjun skedde november 2019.


Bastec söker fler projektingenjörer!

Söker du också nytt jobb? Låter det här spännande? Vi är alltid intresserade av jobbansökningar från fler trevliga, och engagerade personer som är kunniga inom el, styr, ventilation och kyla. Resten lär ni er hos oss!

Se ”Lediga jobb” för att läsa mer om vilka personer vi söker just nu.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev