Energibesparing på minst 500 MWh/år!

Vid den stora energisatsningen i fastigheten ersattes den gamla oljepannan och ventilationen och ett BAS-system installerades för att styra allt. Ny ventilationsanläggning och BAS2 gav en energibesparing på minst 500 MWh/år!

City Gross i Höör

Den moderna stormarknaden City Gross i Höör har fått kraftigt sänkta energikostnader sedan de såg över sitt ventilationssystem och installerade BAS2 för att styra och reglera värme och ventilation.

City Gross i Höör öppnade 2007 i de lokaler som tidigare hyste dagligvarujätten Bilema. 2012 genomfördes en stor energisatsning i fastigheten och den gamla oljepannan och ventilationen ersattes. De nya ventilationssystemen är energioptimerade med värmeväxlare och behovsstyrd uteluft via CO2-styrning. Den gamla oljepannan är ersatt med en kylvärmepump och elpannor.

Kylkonsult Morgan Runesson, som varit City Gross-ägaren Bergendahls Foods kontrollant och besiktningsman under arbetet med den nya anläggningen, är nöjd med resultatet.

”Jag har haft ett mycket bra samarbete med Bastecs projektingenjör när det gäller utveckling och optimering av regleringen. Trots att man nu har komfortkyla som kostar energi så är energibesparingen minst 500 MWh/år!”

Kylvärmepumpen hämtar vintertid värme från varukylanläggningen och värmer sedan fastigheten via ventilation och radiatorer. Sommartid är kylvärmepumpen en kylmaskin, som håller ett behagligt klimat i butiken och på kontoret. Hela denna anläggning styrs, regleras och övervakas av fyra stycken BAS2 XL13-ducar.

”BAS2 är, i mitt tycke, mycket användarvänligt, logiskt och lätt att arbeta i. Bildsystemet är föredömligt pedagogiskt och enkelt att modifiera.”

Det säger Morgan Runesson, som har arbetat med regleringen av ventilationsanläggningen och BAS2-systemet tillsammans med Bastec.

Snabbfakta:

Projekt:

Installation av BAS2 i City Gross Höör.

Projekttid:

2012

Kylkonsult:

Morgan Runesson AB

Byggår:

1979

Yta:

Ca 12 000 kvm.

Styr- och övervakningssystem:

4 st BAS2 XL13