Vår historia

Bastec har utvecklat system för fastighetsautomation i 35 år. Följ med på en resa bakåt i tiden.

Bastec AB:s historia viktiga årtal och milstolpar

Följ vår resa år för år!


2024

I april ställer vi ut på stora Nordbygg-mässan i Stockholm där vi visar upp BAS2-systemet, nya Bastec Smart, tillägget Bastec Elspot, molntjänsten Bastec Cirrus och ny hårdvara.

Anders Sjögren ny VD på Bastec
VD Anders Sjögren

Från och med första januari 2024 är Anders Sjögren rent formellt Bastecs nya VD.

Bastec ingår i Swegon Group sen sommaren 2023 och det nya ägarskapet och samarbetet fortsätter att fördjupas och utvecklas positivt på alla plan.


2023

Under året deltar vi i ett stort antal ExpoStyr-event och våra säljare hinner besöka Luleå, Umeå, Östersund, Sundsvall, Göteborg, Borås, Trollhättan, Kalmar, Jönköping och Linköping.

Vi slår troligtvis också rekord i antal BAS2-kursdeltagare. Det tar vi som ett gott betyg på våra produkter och vår verksamhet!

Besökare på Bastecs Styr smart-dag i Örebro 2023
Bastecs första ”Styr smart-dag”

I oktober bjuder vi in till ”Bastecs Styr smart-dag” 2023 på det nya kontoret i Örebro. Eventet drar besökare från hela regionen som vill veta mer om Bastecs system för fastighetsautomation.

Nya molntjänsten Bastec Smart lanseras okt 2023
Bastec Smart lanseras

Höstens produktnyhet är vår egenutvecklade molntjänst BASTEC Smart, som ger fastighetsägare en samlad portal med användarhantering och gemensam inloggning, anläggningslista och larmlista för samtliga sina fastigheter med BAS2-system.

Mat-paus utomhus
Hela företaget åker till Prag några dagar. Här ska strax testas knödel.

Den första juni 2023 blir Swegon ny ägare till Bastec. År 2014 förvärvades Bastec av Latour Industries och kom senare att ingå i Bemsiq-gruppen, nu växlar ägarskapet över till Swegon-gruppen istället. Bastec fortsätter verka som ett fristående bolag inom Swegonkoncernen.

Bastec blir en del av Swegon Group
Swegon Group blir Bastecs nya ägare 2023

I samband med ägarbytet slutar Bastecs tidigare VD för nytt uppdrag i USA. Tillförordnad VD blir Anders Sjögren, tidigare AO-chef Produkter.

Öppet hus 2023
Besökare på öppet hus i Malmö 2023

I maj bjuder vi in till Öppet hus i Malmö. Seminarier hålls av Swegon, Meliox, Netmore och Sensenode och i lokalerna finns även utställarna Elvaco, Cetetherm, Alfa Fjärrvärme med Thörnlinds. Sveriges unga pingisproffs Truls Möregårdh, hans bror och tränare Malte och pappa Carl bjöd Truls bjuder på uppvisningar och matcher.

BASTEC MB44 Beräkningsmodul
BASTEC MB44

Vårens produktnyhet är den nya kraftfulla beräkningsmodulen BASTEC MB44. Den öppnar upp imponerande möjligheter att genomföra olika typer av avancerade beräkningar med upp till 64-bitars flyttal. Den kan även agera gateway för Modbus till M-Bus.

Örebro-kontoret öppnar 2023
Örebro-kontoret

År 2023 inleds med att Bastec växer med ett kontor i Örebro för att komma närmare användare, återförsäljare och kunder i Mellansverige.

Till detta kontor rekryteras våra nya utesäljare Ludwig Hultin och Dennis Hultmark.


2022

På många sätt ett stökigt år med stor komponentbrist, logistikproblem, ekonomisk oro och krig. Vi är stolta över att ändå snabbt kunna leverera ut produkter till våra kunder, trots de stora utmaningarna.

BAS2 Elspot lanseras i oktober för att kunna styra och optimera fastigheters energiuttag med tanke på de extremt höga elpriserna detta år. (UPPDATERING 240305: Byter namn till BASTEC Elspot)

BAS2 Elspot lansering av ny elpristjänst från Bastec
Bastec Elspot, ett tillägg till BAS2

I september deltar vi på Elvacos Energidag.

Bastecs personal gruppfoto 2022
Vår konferensresa till Island kunde också äntligen bli av efter pandemin.
Besökare i Bastecs monter på Nordbygg 2022
Nordbygg 2022 samlade mycket folk i den härligt blå Bastec-montern.

I april blir Nordbygg-mässan äntligen av, efter att ha skjutits upp två år av pandemin, och det känns bra att få visa upp Bastecs produkter och tjänster igen i ett så stort sammanhang. Vi anordnar även en kundkväll med båt för våra Bastec-partners.

Vi fortsätter satsa hårt på vår produkt- och tjänsteutveckling. I april lanserar vi stolt Bastec Cirrus, en omfattande molntjänst för att kunna utföra datainsamling, analys och optimering av alla system, DUC:ar och sensorer i hela fastighetsbeståndet från en enda plattform.

Bastec Cirrus programvara plattform molntjänst fastighet
Vi lanserar vår molntjänst Bastec Cirrus.

Under 2022 anställs flera nya medarbetare på Bastec; André Kovacs och Milton Åkerlund på avdelning Produkt, Elias Peterson och Jimmy Olsson på Projekt. Anders Sjögren blir ny affärsområdeschef för avdelning Produkt.


2021

Pandemin fortsätter även detta år och påverkar allt och alla. Genom god planering och framförhållning kan Bastec dock fortsätta leverera produkter som vanligt, om än med stora delar av personalen på distans och de flesta kundmöten på paus.

Under hösten kommer de första eventen igång igen. Bastec deltar som utställare på ExpoStyr i åtta städer i september-oktober och på Fastighetsmässan i Stockholm i november.

Fastighetsmässan Bastec
Bastecs utesäljare Bo Nilsson och projektingenjör Marcus Andersson visar vårt smarta och effektiva fastighetsautomationssystem BAS2 på Fastighetsmässan 2021.
Händer håller tablet med video

På Bastecs webb publiceras ett helt nytt videobibliotek, med steg-för-steg-video-guider med instruktioner om våra produkter och tjänster. Filmerna riktar sig i första hand till systeminstallatörer hos partners och återförsäljare och är en del av Bastecs uppskattade kundsupport.

I maj lanseras Bastecs Partnerprogram! Syftet är bland annat att säkerställa gedigen kunskap och ett högt kvalitetstänk vid installation av Bastecs fastighetsautomationssystem. I avtalet för de två nivåerna Premium partner och Professional partner ingår bland annat att följa ”Teknisk beskrivning för BAS2-konfiguration” som lägsta nivå vid installation. Certifierade företag samlas på den nya Partnersidan på webben.

partnerprogram logo
Vi har genom åren tillsammans med lokala systeminstallatörer hos våra samarbetspartners och återförsäljare levererat och installerat åtskilliga Bastec-system med hög standard och kvalitet. Det har i sin tur gett många mycket nöjda slutanvändare, som därmed fått ökad kontroll, minskad energianvändning, samt ett högre driftnetto i sina fastigheter. För att förtydliga detta lanserar vi Partnerprogrammet.
Lokal färdplan malmö 2030

Bastec blir medlem i samarbetsinitiativet LFM30, ett lokalt, branschdrivet initiativ för att skapa en geografisk spelplan som påskyndar bygg- och anläggningssektorns klimatomställning och genomförande av Agenda 2030.

Bastec börjar publicera en årlig Hållbarhetsrapport, som en del i att konkretisera och tydliggöra vårt hållbarhetsarbete då det är en naturlig del i vår operativa verksamhet och strategiska väg framåt.


2020

Ett minst sagt annorlunda år! Hela världen påverkas av covid-19-pandemin. Men vi fortsätter att se framtiden an med tillförsikt och ägnar året åt flera framåtsyftande förändringar och finslipningar av våra produkter, tjänster och hur vi arbetar internt, administrativt och kommunikativt.

Produktnyhet plåtskåp

Bastec lanserar en modern HTML5-baserad webbapplikation. En framtidssäker lösning för att surfa in till sin DUC och styra och övervaka sin BAS2-anläggning via webbläsare.

Vi utökar produktsortimentet med bland annat apparatskåp standard normkapsling i plåt.

i juni lanserar Bastec en helt ny grafisk profil, efter en tids varumärkesarbete och genomgång av vilka vi är och vad vi står för. Det innebär bland annat att den gamla BAS2-loggan försvinner och att allt vi gör samlas under den nya Bastec-loggan.

Bastec byter grafisk profil maj 2020
Ny logotyp och nya grafisk profil lanseras 2020

Bastec deltar i februari som utställare på ExpoStyr i Luleå, Umeå, Östersund och Sundsvall. (Höstens Expo Styr tvingas däremot ställas in pga covid-19, liksom Nordbygg, Fastighetsmässan, med flera av årets planerade event.)

Bastec visar styr och regler-system för fastighetsautomation i Umeå, Luleå, Östersund och Sundsvall
Bastecs säljare Jonas Bengtsson möter intresserade besökare på Expo Styr.

2019

Bastec AB firar 30 år under 2019! 30-års-jubiléet firas med Öppet hus på hösten, tillsammans med kollegor i branschen.

30-års-tårtor
Bastec 30 år 2019

Jonas Greberg utses till ny VD för Bastec. Han tillträder tjänsten i slutet av maj.

Jonas Greberg Bastecs nya VD
Jonas Greberg, ny VD för Bastec 2019

Den helt nya mässan ExpoStyr drar igång, under ledning av Slussen.biz. Bastec är givetvis med och ställer ut vårt effektiva och lättanvända system för fastighetsautomation. Under april besöker eventet Norrköping, Örebro och Göteborg. I september går turen till Malmö, Växjö och Jönköping.

ExpoStyr 2019
Vi deltar på det nya mäss-event för vår bransch, ”Expo Styr”

Bastec ställer ut på Frankfurt-mässan ISH tillsammans med Bemsiq-bolagen Elvaco, Produal och Sensortec.

Bastec visar BAS2 på Frankfurt-mässan ISH 2019
Allt är i ordning, om en minut öppnar mässan!

2018

När året avslutats kan vi glatt konstatera att vi sålt fler DUC:ar än något år tidigare!

BAS2 ducar
BAS2 XL13, XE16-COM, XE16-LT, expansionen E16 och skåp för normkapsling i två olika storlekar.

Bastec byter telefonnummer-serie från 040 till 010. Gäller såväl växel som anställda.

I september ställer Bastec ut på Elvacos Energidag i Kungsbacka.

Leif Olsson och Nils-Erik Mellnert i Bastecs utställningsmonter på Energidagen
Tillförordnad VD Leif Olsson och Nils-Erik Mellnert i Bastecs utställningsmonter hos Elvaco 2018.

Ulf Löfberg slutar på Bastec efter många års tjänst, varav nästan tjugo år som VD. Vi önskar honom allt gott i framtiden och tackar för alla år som varit.

Ulf Löfberg slutar på Bastec
Avtackning av, tidigare mångårig VD, Ulf Löfberg 2018.
BAS2 Normkapsling 3-rader

Bastecs skåp för normkapsling uppdateras och får ett nytt utseende. Detta apparatskåp för mindre styrprojekt med XE16 finns nu i tre varianter: 2-radigt med XE16-COM, 3-radigt med XE16-COM, samt 3-radigt med XE16-COM + E16.

Våren 2018 lämnar Martin Rengbo i samförstånd med styrelsen sitt uppdrag som VD för Bastec. Under perioden fram till att en ny VD är på plats är Leif Olsson interims-VD för Bastec.

Bastec ställer ut på Nordbygg 2018 på Stockholmsmässan. Vi delar monter med Ecopilot, Elvaco, Noda och Produal, som liksom Bastec ingår i Latour Industries dotterbolag Bemsiq AB.

Gemensam monter för bolagen i Bemsiq
Bastec på mässan Nordbygg i Stockholm, på avdelningen för Fastighetsautomation

2017

Martin Rengbo utses till ny VD för Bastec. Han efterträder Ulf Löfberg som innehaft tjänsten i knappt tjugo år.

Bastecs personal cyklar vid Gardasjön
Bastec åker på konferensresa, inklusive sportiga aktiviteter, till Gardasjön i Italien 2017.
På resa i Italien 2017
Delar av gänget på lugnare vandring i Italien.

På hösten hålls ett nytt Öppet hus hos Bastec, i samarbete med Bemsiq-bolagen Ecopilot, Elvaco, Kabona, Noda och Produal samt ett flertal samarbetspartners.

Grill-buffé
Öppet hus hos Bastec 2017 med lunchbuffé.

Bastec ställer ut på ISH-mässan i Frankfurt som del av Latour Industries dotterbolag Bemsiq AB. Det långsiktiga målet är internationell expansion.

Bastec visar BAS2 byggnadsautomation på ISH Frankfurt som del av Bemsiq AB
Bastec visar BAS2 på ISH-mässan i Frankfurt, i Bemsiq-gruppens monter

Bastec fortsätter expandera och nyanställer projektingenjörer till entreprenadavdelningen och programmerare till utvecklingsavdelningen. Per Grundström som jobbat på Bastec med utvecklingen av BAS2 PC-programvara i tjugo år blir ny utvecklingschef. Antalet anställda har vid årets slut ökat till 35 personer.


2016

Nya affärsområdet Bemsiq AB

Bastecs ägare Latours Industries startar affärsenheten Bemsiq AB där Bastec ingår tillsammans med Elvaco, Produal, Ecopilot, Kabona och det delägda Noda.

”Den nya affärsenheten kommer att skapa bättre förutsättningar för samordnade aktiviteter mellan våra bolag inom energieffektivisering”, säger Björn Lenander, VD för Latour Industries.

Öppet Hus hos Bastec på hösten med seminarier och utställningar av våra samarbetspartners Alfa Laval, Elvaco, Enreduce Energy Control, Kabona, Klimatbyrån/Netavent, Metry, Noda, Produal, TTL-Luftridåer och Quantum Energi.

Kabona ställer ut Ecopilot hos Bastec 2016
Öppet Hus hos Bastec 2016 med våra samarbetspartners

Invigning av synkrotronljusanläggningen MAX IV-laboratoriet i Lund sker den 21 juni 2016. Bastec har arbetat med det stora byggprojektet under flera års tid som styrprojektör/-entreprenör och har bland annat installerat ca 70 XL13-DUC:ar för att styra hela anläggningen. MAX IV har erhållit flera priser för hållbart byggande, vilket gör oss stolta.

MAX IV synkrotronljus-laboratoriet Foto Felix Gerlach
BAS2 styr och reglerar MAX IV synkrotronljus-laboratoriet i Lund, Bastecs hittills största entreprenad (foto: Felix Gerlach)

”Bastec har under projektet gång på gång fortsatt att uppfylla och överträffa våra förväntningar både vad gäller engagemang, samarbete och att se till att genomförandet verkligen slutförs till sista punkt.” Ulrika Hallengren, VD för byggherren Fastighets AB ML4, som haft tät kontakt med Bastec under MAX IV-projektet.

Bastecs personal på utflykt i Köpenhamn 2016 med frisbeegolf

2015

I början av 2015 har företaget 28 anställda och lokalerna har blivit för små. Bastec får möjlighet att ta över hela våningsplanet på Hästvägen 4A och fördubbla kontorsytan, vilket ger 1000 kvm ändamålsenliga lokaler med plats för expansion.

deltagare 2015
Flera kurser i BAS2-systemet hålls årligen hos Bastec för användare och systemtekniker

Vid utgången av 2015 omsätter Bastec 53 mkr med god lönsamhet och tillväxt. Totalt har nu fler än 10 000 BAS2 DUC:ar sålts sen företaget grundades. BAS2 XE16-COM med expansionsmodul BAS2 E16 går särskilt bra.

Wakeboard på Ribersborg 2015
Bastec testar Wakeboard på Ribersborgsstranden i Malmö 2015
Resa till Österrike 2016
Bastec reser till Brandnertal i Österrike 2015

2014

Investment AB Latour

NY ÄGARE! Investment AB Latour köper samtliga aktier i bolaget den 1 juli 2014 och Bastec blir del i industrikoncernen Latour Industries tillsammans med bl.a. Elvaco och Kabona. Detta breddar kontaktytan inför framtida expansion och tillväxt, inte minst i ett internationellt perspektiv. Bastec fortsätter dock drivas som ett självständigt bolag.

”Moderna fastighetsägare ställer allt större krav på systemen i sina fastigheter. Dessa skall dels leverera optimal prestanda men också ge användare löpande information om fastighetens status. Systemen måste dessutom vara lättanvända och flexibla för att kunna fungera i fastigheten under många år, ett krav som Bastec har lyckats fånga väl” säger Henrik Johansson, affärsområdeschef för Latour Industries.

Utställning av Bastec och BAS2 hos nya ägaren Latour Industries 2015
Utställning om Bastec och BAS2 hos nya ägaren Latour Industries i Göteborg 2015

Bastec ställer ut på Nordbygg 2014 och lanserar viktiga nyheter. Bland annat kan BAS2-systemet nu köras via inbyggd fullgrafisk webbserver.

Bastec-Nordbygg-2014
Bastecs välbesökta monter på Nordbygg fastighetsautomation 2014

BAS2-appar släpps till Android och iPhone/iPad.

Nu går det att ha BAS2 byggnadsautomation som app i fickan
Nu går det att ha med sig sitt BAS2-system som app i fickan
MAX IV lab BAS2-systemet
Bastecs styr-entreprenad MAX IV-laboratoriet snart klart efter flera års intensivt arbete
Samling i köket på Bastecs kontor 2014
Tårta när BAS2 7.2 släpps

2013

På hösten hålls ett välbesökt Öppet hus där även några OEM-samarbetspartners presenteras.

Bastec-besökare-på-utställning-Öppet-Hus-2013
Öppet hus på Bastecs kontor 2013 med utställning av några av våra partners
bastec-personalfoto-2013
Bastec-gänget samlade 2013
Normkapsling apparatskåp för BAS2 XE16-COM med E16 expansionsmodul

Bastec lanserar expansionsmodulen BAS2 E16 till den storsäljande kompakta DUC:en BAS2 XE16-COM. Installeras i apparatskåp med 2- eller 3-radig normkapsling.


2012

Efter några år i nya lokaler har företaget expanderat till strax över 20 personer.

Team Bastec nöjda efter mud race på MAX IV-lab byggarbetsplats 2012
Team Bastec nöjda efter mud race på MAX IV-lab byggarbetsplats 2012
Bastec på bergsklättring vid Gardasjön 2012
Bastec på bergsklättring vid Gardasjön 2012

2011

Bastec får sitt hittills största uppdrag: forskningsanläggningen MAX IV i Lund. Uppdragsgivare är PEAB och den totala ordersumman är över 15 mkr.


2010

Bastec når toppen på Kebnekaise och passar på att inspektera vår mest avlägsna BAS2-anläggning.

BAS2 på Sveriges högsta punkt Kebnekaise 2010
BAS2 byggnadsautomation styr Kebnekaise fjällstation
Gokart-vinnare 2010
Ett framgångsrikt gäng anställda på gokart 2010

2009

Under året påbörjas ännu en stor och mångårig entreprenad, flygplatsen Malmö Airport, Sturup ca 45 000 kvm, på uppdrag av Swedavia.

BAS2 XE16-COM datorundercentral DUC för byggnadsautomation

En ny kompakt DUC tas fram, BAS2 XE16, anpassad till s.k. normkapsling. Den finns även i light-version, BAS2 XE16-LT, med färre kommunikationsportar. Med lägre installationskostnader jämfört med traditionella apparatskåp, främst i mindre installationer, blir XE16-systemet en stor framgång och BAS2 blir konkurrenskraftigt även i de minsta styrprojekten.


2008

Bastec får en större entreprenad, den nya Akut- och infektionskliniken på SUS, Skånes universitetssjukhus i Malmö (dåvarande UMAS), på uppdrag av Regionservice Skåne (dåvarande Regionfastigheter Skåne). Projekttiden löper från 2008 till 2011 och totalt installeras 37 BAS2 XL13-DUC:ar.

Fläktrum på Akut- och infektionskliniken på sjukhuset i Malmö med BAS2 byggnadsautomation som styr inomhusklimatet
BAS2 styr och reglerar Akut- och infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö

2007

Sommaren 2007 flyttar Bastec till 500 kvm nyrenoverade kontorslokaler på Hästvägen 4A i Malmö.

Bastec kontor i Malmö på Hästvägen 4A
Bastec kontor på Hästvägen 4A i Malmö
Resa till St Anton 2007
Några ur personalen på resa till St Anton 2007

2002-2006

XP42

År 2006 har omsättningen stigit till 16 msek och antalet anställda är 12.

En ny DUC för mindre anläggningar tas fram, BAS2 XP42, och blir en stor framgång.

Verksamheten växer och från och med nu fokuserar Bastec sin entreprenadverksamhet till Skåneregionen. I övriga delar av Sverige sker expansion framöver via allt fler återförsäljare och samarbetspartners.

Resa till Åre 2006
Resa till Åre 2006
På besök i London 2004
På besök i London 2004

2000-2001

Namnet VFB Data AB ändras till BASTEC AB den 1 jan år 2000, för att knyta ihop företagsnamn och produktnamn.

Flaggan vajar utanför Bastecs kontor i Malmö, Öresundsregionen, Skåne
Flaggan i topp, VFB Data AB byter namn till Bastec AB

Ett kontor öppnas i Stockholm under några år, med både försäljning och projekthantering.

Bastec rekryterar en extern styrelseordförande, Thore Ohlsson, med erfarenhet från såväl stora börsnoterade bolag som mindre entreprenörsledda verksamheter. Han blir även delägare i bolaget.

BASTEC har nu 11 anställda och omsätter ca 10 msek.

Kanotäventyr 2001 i Tallbacken
Team-building! Anställda på kanotäventyr 2001 i Tallbacken

1998-1999

Första breda lanseringen till större målgrupp av BAS2 som kör under Windows och inte MS DOS som innan. (Version 6.2) Den färdiga hårdvaran heter så småningom BAS2 XL13, med tretton modulplatser.

BAS2 XL13 DUC, rack med moduler för byggnadsautomation

Ulf Löfberg börjar arbeta i bolaget igen 1998 efter fem års uppehåll och blir VD med stöd av Nils-Erik Mellnert som blir vVD. Målsättningen blir nu att knyta fler duktiga återförsäljare över hela landet till företaget, de egna projektingenjörerna ska fokusera på projektledning, systemkonfiguration och drifttagningar.


1995-97

Per Grundström anställs som utvecklare och börjar ta fram ny Windows-baserad programvara. Pär Josefsson och Anders Lindell slutar, men ersätts av andra. VFB Data börjar sakta växa sig större och får entreprenad på flera fastigheter av SEB Fastigheter via Arsenalen, bland annat SEB-kontor i Stockholm, Uppsala och Malmö. Fortsatta installationer för Regionfastigheter, bland annat Trelleborgs lasarett.


1993-94

VFB Data AB (nuvarande Bastec) fortsätter med egna entreprenader, bl.a. den första etappen på Ystad Lasarett för Regionfastigheter. En del försäljning sker via vår första samarbetspartner VFB, samt via Ventek AB i Helsingborg, men VFB Data förblir i huvudsak entreprenör.


1992

VFB Data AB ställer ut BAS2 Styr på Nordbygg/VVS-92.

BAS2 styrsystem reklamposter från Nordbygg 1992
BAS2-reklam från tidigt 90-tal, till mässan på Nordbygg/VVS 1992

Utvecklingen av systemet fortsätter varvat med allt fler egna entreprenader. En person anställs för att arbeta med installation, konfiguration och drifttagning.

Hösten 1992 flyttar VFB Data till nya större lokaler på Krangatan 4 i Malmö.


1990-91

Pär Josefsson värvas och blir delägare i VFB Data (dagens Bastec). Han utvecklar en DOS-baserad operatörsprogramvara och ett grafiskt användargränssnitt. All funktionalitet flyttas ner i duc:arna och det klassiska problemet med huvuddatorer är eliminerat. Systemet uttökas med pumpstyrning, enkel larmhantering och regulatorobjekt.

Ett 10-tal anläggningar är nu datoriserade med BAS2 Styr, som det fullgrafiska systemet döps till. Befintliga anläggningar med BAS1 konverteras till BAS2. Skandia Fastighet och WASA tillkommer som kunder.

Ett program för uppföljning av energiförbrukning tas fram, BAS2 Energi.

Anders Lindell som studerar på LTH gör sitt exjobb på VFB Data och fortsätter därefter som anställd med främsta uppgift att ta fram dokumentation/reklam samt att genomföra entreprenader.


1989

äldre logga

Den första januari 1989 flyttas verksamheten till ett eget bolag, VFB Data AB, där Nils-Erik Mellnert blir VD. Nils-Erik, Ulf Löfberg och Tommy Pettersson blir delägare till varsin tredjedel av bolaget.


1986-89

Verksamheten grundas 1986/87 av Nils-Erik Mellnert och Tommy Pettersson, som var ägare till Ventilationsförbättringar i Malmö AB (VFB). Syftet var att undersöka befintliga styrsystem för fastighetsbranschen i Sverige och påbörja arbetet med att ta fram en första enkel prototyp. Målet var att ta fram ett digitalt styrsystem för byggnadsautomation som skulle göra det enklare att övervaka och styra byggnader, och till en lägre kostnad än hos befintliga system på marknaden.

Ulf Löfberg engageras 1988/89 i projektet med att ta fram BAS1, en första textbaserad och menyorienterad prototyp. Prototypen installeras först för SEB Fastigheter i en kontorsfastighet i Helsingborg. En andra prototyp installeras för samma kund i Landskrona.

Denna första enkla prototyp kom med tiden att vidareutvecklas till dagens moduluppbyggda, flexibla, lättanvända och fullgrafiska styrsystem BAS2.