Intervju med Energiprojekt Stockholm, en av årets nya Bastec-återförsäljare

Vi är glada över att även i år ha knutit till oss flera nya duktiga Bastec-återförsäljare, trots de besvärliga tider vi alla befinner oss i på grund av pandemin.

En av årets nya kunder till Bastec är Energiprojekt Stockholm, som bland annat hunnit med ett stort projekt med Bastecs styrsystem BAS2 åt Haninges Kommunala Bostadsföretag, ”Haninge Bostäder”. Vi träffade företagets VD (till höger i fotot ovan), för att höra vad han har att säga om Bastec.

Mikael Gripenberg, VD på Energiprojekt Stockholm, varför har du valt att börja använda Bastecs styrsystem?

Jag har alltid varit intresserad av Bastec, för jag tycker det är ett system som är lätt att förstå, vilket är väldigt viktigt!

Jag stötte på er första gången runt år 2000, sen dess har jag hört talas om er när jag jobbat på andra företag i branschen och nu tyckte jag det var intressant och kul att välja det till vår kund.

För mig som egenföretagare är det ju så att vi på sätt och vis skapar våra egna projekt, de finns aldrig tillgängliga ute på marknaden för någon annan. Då känns det bra att ha ett system som är förhållandevis enkelt i handhavandet, men ändå kompetent nog för att klara en avancerad anläggning.

Vilka fördelar har du hunnit se med Bastecs system?

Jag tycker det finns en öppenhet och ett enklare bildhanteringssystem, det är inte så krångligt.

Samtidigt som jag tycker det är viktigt med en trevlig prisbild, och det har ni på Bastec! Det är enklare för mig att prissätta det än många andra system. I slutändan är det ju så att kunden vill veta ”Vad kommer det kosta?” och då gäller det ju att säga rätt pris, så jag inte går back.

Dessutom är det viktigt för mig att kunna skapa relativt snabba offerter, ibland har man ju mycket att göra. Jag har använt mig av Bastecs kalkylprogram, det funkar bra. Sen har jag faktiskt tagit hjälp av er säljavdelning också, som har hjälpt mig ta fram priser, vilket varit bekvämt!

”Detta att man är väldigt nära leverantören, det är otroligt viktigt! Den korta kontaktvägen som vi har med Bastec har varit till mycket hjälp!”

Produktmässigt är det annars jättesvårt att säga, det finns otroligt många konkurrenter idag som har det ena och det andra sortimentet och alla har sina fördelar. Jag tycker att själva grunden är bra hos Bastec, en av era stora konkurrenter har till exempel en mycket mer basic DUC-portfölj.

För övrigt gillar jag att man kan köpa även givare etc hos er, sen om det är Produal eller vad det är, det spelar mig ingen roll. Särskilt i Stockholm kan det ta 1,5 timme i trafiken om man måste ge sig ut för att köpa en saknad givare, det är det värsta jag vet!

Jag gillar att få en kartong med allt! Någonstans gör man en beställning, man får det levererat, då åker man ut på plats, monterar upp apparatskåpet, på med givare, ut med kabel, starta, driftsätta, lämna över till kund. Klart.

Har du använt dig av Bastecs support, som alla återförsäljare har fri tillgång till?

Jag har inte själv varit så mycket i kontakt med er support. Men Robin hos oss, som sköter integrationen på plats, har fått svar på de frågor han behövt få hjälp med. Han har haft en väldigt tajt kontakt med Tommy på Bastec. Så det tycker jag har fungerat bra.

Detta att man är väldigt nära leverantören, det är otroligt viktigt! Man har en väldigt tajt och bra kontakt med försäljning, programmering, support. Det får man inte på de stora bolagen. Då ska du gå hela vägen runt och det blir långt och sen får du olika killar varje gång.

Den otroligt korta kontaktvägen som vi har med Bastec har varit till mycket hjälp!

Är det något du har saknat hos Bastec?

Det skulle väl vara att ni skulle kunna fylla på lite mer i produktsortimentet. Nu har ni ett spjäll på hemsidan med fjäderåtergång. Men helst skulle vi vilja ha en spjällmotor med indikering öppet/stängt till ett stort kommande projekt. Nu kommer det sluta med att jag får köpa det från en annan leverantör och det känns lite konstigt.

Det är ju lättare för mig att bli en helhetskund om allt finns hos er. Fast samtidigt, man kan ju inte ta in allt.

Det finns även kunder som vill ha en DUC med inbyggd liten display och det har ni inte. Men visst, nuförtiden går det ju lika bra att använda sin telefon!

Du vet att du kan logga in till Bastecs system både via valfri webbläsare och via våra appar för mobil och PC. I december släpper vi dessutom vår nya HTML5-version utan Flash, för att kunna surfa rakt in till DUC.

Ja, vi är vid en sådan tidpunkt, tror jag, där vi är vid ett vägval. Portalerna, skärmar och displayer kommer förmodligen att försvinna inom några år! Nu helt plötsligt har ju alla telefon. Men det är inte alla som tycker det är så lätt att ladda ner en app.

Jag tycker det är väldigt häftigt med den här teknikutvecklingen! För er på Bastec gäller det att vara så öppna för idéer och tänka att allt är möjligt och gångbart. Idag är det ju förhållandevis billigt att koppla upp allt, förr var det dyrt.

Det är till och med så att jag ska installera en Bastec-DUC i min sommarstuga! Jag har så mycket där som jag vill kunna styra, även på distans, säger Mikael Gripenberg.

Hur upplevs Bastec av integratören?

För några veckor sedan hade vi på Bastec en kurs för systemintegratörer. En av dem som deltog var Robin Björkman från just Energiprojekt Stockholm (till vänster i fotot ovan), det var han som utförde integrationen kring till exempel Haningeprojektet.

Vad fick dig att resa ner till Malmö för att gå vår kurs?

Vi har nyligen blivit återförsäljare av Bastecs styrsystem, så jag är här för att lära mig grunderna i BAS2 och enklare programmering, så att vi kan installera och konfigurerar BAS2 hos fler av våra kunder.

”Det verkar mycket bra, ett väldigt enkelt system för användare! Enkelt att till exempel göra driftinställningar.”

Jag hade inte hört talas om Bastec tidigare, sa Robin, det är inte så känt i Stockholm. Men det verkar mycket bra, ett väldigt enkelt system för användare! Enkelt att till exempel göra driftinställningar.

Hittills har vi på Energiprojekt Stockholm gjort en mindre undercentral med solvärme och ett stort projekt till Haninge Bostäder. Där har vi fått mycket bra service och stöd av Bastecs support via telefon, sa Robin Björkman.

styrsystem reglersystem BRF bostadsrättsförening
BRF Droskhästen i Stockholm som fått styrsystem från Bastec installerat under 2020.

Vad tycker användaren av Bastecs system?

Vad tycker då en av kunderna som fått ett Bastec-system installerat av Energiprojekt Stockholm? Vi fick en pratstund med Bo Strandberg, tekniskt ansvarig på BRF Droskhästen i Stockholm som satsat på energieffektivisering och hållbarhet.

Bo Strandberg, du var tidigare energi- och miljöchef på Wallenstam, så du kan en hel del inom det här området. Vad är din upplevelse av styrsystem-installationen?

Ja, det här är första gången jag är med på en reglercentral där man tar hänsyn till effektlasten på elnätet. Som vi styr nu kommer värmepumpen regleras i förhållande till hur mycket tillgänglig effekt som finns. Det är smart!

”Uppkopplingsmöjligheterna med Bastecs system fungerar jättebra! App, PC-app och så det nya Flash-fria HTML5-baserade programmet (släpps i december) där man bara surfar in via en länk.”

Vi kör med återvinning och solfångare, jag tycker det är spännande. Just nu ligger vi 35% under jämförbara fastigheter, men det kommer bli ännu mycket mer när det är helt klart! Vi är i en slutfas, värmepumpen ska kopplas in nu och då kommer vi att förbättra energiförbrukningen ytterligare.

Sen kommer vi trimma den också, flikar Mikael Gripenberg in. Det är en jättefin anläggning med allting runtomkring som nu regleras av Bastecs styrsystem.

Bo, vad tänker du är det viktigaste för en BRF när det gäller styrsystem?

Ett enkelt gränssnitt och ett enkelt system!

Sen gäller det att det fungerar bra via fjärruppkoppling. Uppkopplingsmöjligheterna med Bastecs system fungerar jättebra! App, PC-app och så det nya Flash-fria HTML5-baserade programmet där man bara surfar in via en länk.

Ni har kabel in, inget 3G-system. Man kan sätta in lokalt WIFI också så att jourpersonal enkelt kan komma åt systemet vid behov.

Än så länge blir det vi som kommer ta hand om systemet, avslutar Mikael Gripenberg. I nära samarbete med denna kunniga och intresserade kund!


Ett stort tack från Bastec till:

Mikael Gripenberg, VD på Energiprojekt Stockholm
Robin Björkman, Systemintegratör på Energiprojekt Stockholm
Bo Strandberg, Tekniskt ansvarig på BRF Droskhästen

Intervjuerna gjordes i okt-nov 2020 av Bastecs tekniska säljare Jonas Bengtsson och Bo Nilsson.


Vi söker fler Bastec-återförsäljare över hela landet

Bastec är ett företag som lägger stor vikt vid den personliga relationen med våra kunder och återförsäljare.
Är du också nyfiken på att bli Bastec-återförsäljare, eller vill få vårt styrsystem BAS2 installerat?

Kontakta våra säljare så berättar de mer, eller kommer till er för en demonstration.