Masttorget 6 Kv. Masthusen 11

BAS2-systemet är den enkla vägen till energibesparing. Det har än en gång visats i det nybyggda kontorshuset Masttorget 6, i kvarteret Masthusen 11. Byggnaden har certifierats med nivån Excellent för sina miljö- och hållbarhetskriterier, med den högsta poäng som någon byggnad hittills har fått i Sverige inom mätsystemet BREEAM.

Masttorget 6 producerar sin egen energi genom ett borrhålslager. Geoenergientreprenören Malmberg har borrat 24 energibrunnar ner till 250 meters djup, som ger kyla på sommaren och värme på vintern. Undercentralen för denna geoenergi styrs- och övervakas av BAS2-systemet.

BAS2 har skräddarsytts för uppdraget, bland annat stegar BAS2 in kompressorerna med frånslagsfördröjning och kapacitetsstyr parpumparna vid borrhålet. Vidare styr BAS2 en värmepump, två kylvärmepumpar, en kylmedelskylare och matar en elpanna. Bastec har även installerat ca tolv cirkulationspumpar och ett flertal elmätare och energimängdsmätare i fastigheten.

”BAS2 är ett lättanvänt system med bra möjligheter för rätt applikation. Tack vare ett bra samarbete mellan Malmberg och Bastec har vi kunnat få en otroligt effektiv anläggning med medel COP på ca 6 (!) för värme och kyla”, berättar Erik Everbring från Malmberg.

Masttorget 6 är den första byggnaden i Malmös nya stadsdel Masthusen. Här låg tidigare Malmös gamla varvs- industri- och mässområde. Nu har hela området blivit Nordens första hållbarhetscertifierade stadsdel enligt systemet BREEAM. Hela stadsdelen, liksom Masttorget 6, utvecklas av Diligentia.