Nytt styrsystem i Bornholmsterminalen sänkte energiförbrukningen och minskade elkostnaderna

Ystad Hamn är en av Sveriges största hamnar, bl.a. tredje största färjepassagerarhamn, med daglig trafik till Polen och Bornholm. Här finns en blandad inomhusmiljö där vissa delar används som kontor, medan de stora terminalytorna i korta stötar hyser mängder av folk, för att därefter stå tomma igen. Detta ställer givetvis sina speciella krav på ventilation, kyla och värme under året. Särskilt om man, som Ystad Hamn, vill arbeta hållbart, spara energi och sänka elkostnaderna.

Byte till Bastecs styrsystem

Bornholmsterminalen byggdes år 2000, med ett system med moderkort för att styra ventilationen. Med tiden blev det föråldrat och osmidigt. När det 2019 var dags att modernisera valde man istället Bastecs lättanvända system för fastighetsautomation.

Vi träffade Mats Duvander, drift- och underhållsansvarig på Ystad Hamn, tillsammans med Bengt Schüler från Bravida i Ystad, som stod för installationen, för att höra mer om projektet.

Mats Duvander, drift- och underhållsansvarig Ystad Hamn och Bengt Schüler, styr- och reglertekniker på Bravida

Mats Duvander: ”Det började med att vi testade Bastecs styrsystem i den gamla Polen-terminalen i ca 1,5 år. Systemet installerades i samband med ett kylmaskinsbyte. Testet föll väl ut, det var lätt att använda och därför valde vi att fortsätta med samma system när det var dags att förbättra ventilationen i Bornholmsterminalen.”

Den som utförde installationen i Ystad Hamn var Bengt Schüler från Bravida: ”Projektet i Bornholmsterminalen påbörjades våren 2019 och under september månad skedde bytet i ett enda svep. Det gick väldigt smidigt och på några veckor var allt igång igen. Endast några grejer ändrade i efterhand enligt kundens önskan, så det blev ännu bättre.” De befintliga givarna behövde inte bytas ut, eftersom Bastecs system är öppet och fungerar ihop med valfria komponenter.

Sänkt energiförbrukning och bättre kontroll

Mats berättar hur ventilationen tidigare gick dygnet runt, utan ordentlig kontroll. Nu är den tidsstyrd, vilket såklart omedelbart gav positiva resultat i form av minskade energikostnader. Man har samtidigt bytt till LED-belysning i terminalen, styrd med rörelsevakt, vilket bidrar ytterligare till att sänka energiförbrukningen. ”Detta är en viktig framtidsfråga för Ystad Hamn. Nätavgifterna ökar och det är svårt att få kabeln med ström till Ystad att räcka till.” Ystad Hamn har även satsat på andra pusselbitar inom hållbarhet, som batteribilar och batteridriven buss som kör passagerare. Man har även börjat prata om solceller till kontoret.

Bastecs säljare Jonas Bengtsson tillsammans med Mats Duvander och Bengt Schüler utanför terminalbyggnaden.

Besparingarna är givetvis det som Mats uppskattar allra mest efter installationen av Bastecs styrsystem, att man nu styr och reglerar användningen av ventilation och andra tekniska system under dygnets alla timmar. Men han är även nöjd med hur det är att använda till vardags, ur en kunds perspektiv: ”Jag använder Bastecs app i mobilen nästan varje dag, med den går det snabbt och lätt att läsa av om där finns något larm, att kvittera eventuellt larm och att kontrollera temperatur.”

Bravida installerade, Bastec programmerade

Runt om i landet finns många återförsäljare och installatörer av Bastecs tjänster och produkter som arbetar nära ihop med sina kunder för att få till så bra anläggningar som möjligt. En del återförsäljare programmerar själva sina system, andra anlitar Bastec för att utföra den biten. Själva programmeringen av styrsystemet i Bornholmsterminalen utfördes av Bastec, i nära samarbete med Bravida.

Bengt: ”Jag har arbetat med Bastecs fastighetsautomationssystem ända sedan 1999! Det är det jag helst använder, för det är så överskådligt enhet för enhet. En annan viktig sak är att alla kan se vad alla har gjort, det syns på servern. Det är mycket bra. Dessutom är supporten från Bastec suverän! Jag vet hur jag vill ha det och har tät kontakt med killarna på Bastecs kontor i Malmö och känner mig alltid välkommen dit.”

Bengt Schüler uppskattar Bastecs system för fastighetsautomation.

Fri programvara för alla

Bengt tipsar om att eftersom PC-programvaran från Bastec är fri och gratis så kan alla hos en kund, som behöver tillgång till det, ha det på sin dator. I programmet ingår smidiga funktioner för att ge alla hos kunden inloggning, men begränsa vad var och en kan göra, för att hålla hög säkerhet. ”Alla kan se och känner sig delaktiga, det är viktigt.”

En annan fördel för kunder, enligt Bengt, är kanske mer oväntad att höra från en installatör: ”Vi kan den här anläggningen säger vi till kund. Men vi säger även att våra konkurrenter också kan använda Bastecs system, så kunden kommer aldrig bli strandsatt! Det är enkelt att arbeta i och öppet för valfri entreprenör, vilket ger kunden trygghet.”

Totalt bestod detta projekt av fyra apparatskåp, med XL13 och XE16 från Bastec. Nästa byggnad på tur att få uppdaterad ventilation i Ystad Hamn är kontorsbyggnaden, där även tullen har lokaler.

Tack till

Mats Duvander, drift- och underhållsansvarig Ystad Hamn, Ystad Hamns VD Björn Boström och Bengt Schüler, styr- och reglertekniker på Bravida.