Tack Nils för dina 30 år med Bastec!

Idag håller vi avtackning av Nils Mellnert som för drygt 30 år sedan var med och startade det som idag är Bastec och BAS2!

Nils har varit med hela vägen från dag ett och har sett BAS2 växa, från ett litet experimentellt sommarlovsprojekt till dagens välutvecklade produkt som säljs av närmare hundra samarbetspartners över hela landet. Nils har under dessa år varit engagerad i företaget i många olika roller, som ägare, styrelsemedlem, VD, utvecklare och inte minst säljare med ett stort kontaktnät.

Vad har varit roligast under alla år? För Nils är svaret enkelt, alla kollegor och hur kul det har varit att träffa så många människor!

Tre decennier med BAS2 och Bastec

Det var 1986 och -87 som Nils sommarjobbade hos Tommy Pettersson på Ventilationsförbättringar i Malmö, VFB. Tommy såg ett behov av ett enklare system för byggnadsautomation, eftersom befintliga system var dyra och väldigt komplexa som krävde en datoroperatör för att kunna hanteras. Något som sällan fanns på vanliga fastighetsbolag. Nils som då studerade data på Lunds Tekniska Högskola fick i uppdrag att pröva att ta fram en prototyp och ett program som var mer lätthanterligt.

Efter avslutade studier och en backpacker-resa i Asien började arbetet på allvar 1988-89, när två andra tidigare Lundastudenter också kom med, Ulf Löfberg (som senare blev mångårig VD) och Per Josefsson. Båda hade även delat gymnasieskola med Nils och sen satsat på elektroteknik. Tillsammans tog de fram ett nytt system från grunden, med ny hårdvara och en för tiden modern programvara för PC-plattformen. Windows fanns ännu inte, utan det var DOS som gällde. De tog hjälp av Tommy Pettersson för att testa att systemet var tillräckligt enkelt och begripligt för vanliga användare utan större datorvana och teknikkunnande, just den målgrupp man siktade på. Produkten som togs fram var rack-baserad och kom så småningom att heta XL13.

De kommande åren hjälpte Nils till med utvecklingen samtidigt som han höll på mycket med stora kunder tillsammans med Tommy. De första systemen såldes till bland annat SEB Fastigheter, Skandia Fastigheter och Wasa Försäkringsbolag. Kunderna uppskattade att de med detta system enkelt kunde fjärrstyra sitt system via dåtidens telefonmodem, för att t.ex. ändra temperaturer och se om det var några larm. Det vanliga vid denna tid var annars att man behövde åka till stand-alone reglerutrustning och tidur ute i varje respektive fastighet. Nytt och mycket smidigt var även att de kunde se larmhantering direkt i Minicall Text. Det som numera skickas som SMS till mobilen.

Under bolagets tio första år var Nils VD samtidigt med han jobbade med försäljning. Runt år 2000 skedde flera förändringar, bland annat togs Thore Ohlsson in i styrelsen och blev ordförande och delägare. Ulf Löfberg tog över som VD och Bastec anställde allt fler och fick allt fler kunder. Det var även nu bolaget fick namnet Bastec AB, efter att tidigare ha hetat VFB Data.

Några år senare insåg man att det behövdes en kompakt och lite mindre enhet än XL13 som kunde sättas in i värmecentraler i t.ex. flerbostadshus. Nils tog fram och konstruerade XP42, en enhet med färre antal in- och utgångar och som var lite billigare. Samma CPU-kort användes som i XL13 och programvaran var densamma. Den blev en succé som gjorde att Bastec kunde konkurrera även i bostadssegmentet. Senare åtföljdes och ersattes den av XE16 som var anpassad för normkapsling och också blev en stor framgång, i kombination med expansionsenheten E16. (Och nu är det dags för ytterligare en ny generation, men mer information om det kommer senare.)

Nils var även med när de första kontakterna skedde med Latour, vilket senare ledde till att Latour Industries förvärvade Bastec år 2014. Både Nils och Ulf valde att stanna flera år efter detta för att överföra kunskap och fortsätta ta ansvar för anställda och produkter. Men i höstas slutade Ulf och nu är det Nils tur att  sluta på Bastec ”för att gå vidare i livet och hinna göra lite annat”. Vilket för Nils inte innebär lugn och ro, utan bland annat fortsatt engagemang i styrelsen för några andra bolag.

Tack Nils

”Vi ska göra ett enkelt system” var målsättning när Tommy och Nils drog igång de första testerna för tre decennier sedan. Samma devis lever vi fortfarande efter på Bastec! Den stora styrkan och fördelen med BAS2 är fortfarande att det är ett system som är lätt att förstå, lätt att använda och lätt att förändra.

Nils, vi kommer sakna ditt glada skratt, engagemang och alltid lika trevliga samtal.

 

/ Vännerna på Bastec

”Let´s beat them out there!”