Ventilation och covid-19

För oss som arbetar med styrsystem, kyla, värme och ventilation är den ena dag aldrig den andra lik. Just nu går vi precis över från att kyla ner sommarheta lokaler och bostäder, till att istället fokusera på uppvärmning när de första kalla höstdagarna kommer.

I år finns det dessutom en ny faktor med i ekvationen, behöver vi ändra på något i fastighetens ventilation för att minska risken för att sprida covid-19 mellan olika rum, våningar och personer?

Goda råd kring arbetsplatsens ventilation

I en intervju med Sveriges Radio ger Fredrik Haux, som är expert på inomhusmiljöer och ventilation på Arbetsmiljöverket, följande rekommendationer:

– Det är viktigt att man har igång ventilationen hela tiden på arbetsplatser. Att man inte stänger av helt på natten, utan man kan sänka flödena lite grand. Innan folk kommer till arbetsplatsen så ska det vara normala flöden åtminstone två timmar innan. Det är också lämpligt att ha normala flöden två timmar efter att den sista har gått.

Ofta stängs ventilation av nattetid, eftersom det sparar pengar, skriver Sveriges Radio, men nu bör ventilationen vara igång dygnet runt för att ventilera bort partiklar och virus.

Fredrik Haux avråder även från att använda återluft i dessa tider, dvs att man filtrerar luft på väg ut, som förs tillbaka i lokalen:

– Det bör man inte använda sig av, när det gäller covid-19 eller SARS-CoV-2. Man bör stänga av all återluft för det är en risk att man återför smitta.

För till exempel skolor rekommenderar han istället en snabb utvädring och korsdrag för att få in ny fräsch luft, enligt Sveriges Radio.

Bastec-system är enkla att trimma och justera

Den rådande situationen ger skäl att se över om fastigheten har ett välfungerande och lättarbetat styrsystem, eller om det är dags att byta till ett nytt.

Det gäller även att se över att befintligt styrsystem verkligen är trimmat som det ska. Varje ombyggnation, byte av verksamhet, utbyggnad och liknande skapar nya behov. Med ett Bastec-system är det enkelt att justera styr och regler efterhand som ändringar eller nya behov uppstår i fastigheten.

Prata med oss eller någon av våra samarbetspartners och återförsäljare av Bastec-system om just din fastighet.